Oesterkweek in Zeeland

Oesterkweek in Zeeland

Gebieden:

Zeeuwse oesters worden gekweekt in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. De Oosterschelde staat in directe verbinding met de Noordzee en heeft ook getijden. Het grevelingenmeer is afgesloten van de Noordzee maar nog wel een zoutwatermeer. 

Foto’s piloot, google earth


Kweekmethoden

Oesters worden op verschillende plekken in de wereld op allerlei verschillende manieren gekweekt. In Zeeland worden Oesters gekweekt op de bodem van de zee, dit noemen we bodemkweek. Sinds een aantal jaar worden Oesters ook in zakken op tafels gekweekt, dit noemen we tafelkweek. Op  deze twee methoden en een combinatie tussen de twee worden er jaarlijks in zeeland ongeveer 40 miljoen Oesters gekweekt. 


Bodemkweek:

Bij Bodemkweek worden de Oesters op de bodem van de zee gekweekt. Bij deze kweekmethode heeft iedere oesterkweker een oester kotter en zijn eigen oesterpercelen. De oesters worden gelijkmatig uitgezaaid over de percelen zodat alle oesters  genoeg ruimte en voeding krijgen om verder te kunnen groeien. Wanneer nodig in het kweekproces worden de oesters opgevist met netten die we korren noemen. en ergens anders weer uitgezaaid, als de oesters klaar voor consumptie zijn worden ze opgevist en uitgezocht op de boot, daarna worden ze meestal in kratten aan de kant gezet om verder verwerkt te worden. 


Tafelkweek:

Bij tafelkweek worden de oesters in kunststof zakken op stalen tafels gekweekt. Bij deze kweekmethode heeft iedere oesterkweker een of meerdere tafelparken. hier staan grote groepen oestertafels netjes naast elkaar opgelijnd. Het kweekproces begint met kleine oesters in zakken met kleine mazen. wanneer de oesters groeien raken de zakken vol. Volle oesterzakken worden leeg gekapt en de oesters worden dan opnieuw verdeeld over meer zakken om extra ruimte voor groei te creëren, dit noemen we uitdunnen.


Soorten Oesters:

Er worden in zeeland twee verschillende oestersoorten gekweekt, de platte oester (Ostrea Edulis)  en de Creuse (Japanse Oester). Vroeger werd alleen de platte oester in zeeland gekweekt, tegenwoordig wordt voornamelijk de creuse oester gekweekt. 

Terug naar blog